07 Feb
07Feb

Fallout är ett 'Post Nuclear Role Playing Game' som kom ut 1997. Som utspelar sig år 2150 i en post-apokalyptisk och retrofuturistisk värld. Årtionden efter ett globalt kärnvapenkrig. Som ödelägger världen och förstör den moderna civilisationen. Spelet blev hyllat och anses idag som en av de bästa RPG's - som inkluderar Tolkien-inspirerande 'fantasy settings'.

Kriget orsakade i efterhand diverse problem. Till exempel död från strålningsförgiftande och mutationer bland människor och djur. Ett samhälle splittrat av krig. Trots det har Fallout blivit erkänd för sin fantastiska 'storytelling' i en stor öppen värld. Spelet har sålt över 40 miljoner exemplar i världen - det mest populära spelet är Fallout : NEW VEGAS. Jodå - spelet har många uppföljare. Det är bara till att kliva in i denna sekundära värld och bli uppslukad.

--

Rwanda är sprakande med innovation och digitalisering! Som ibland kallas för 'the Singapore of Africa'. En så kallad 'smart nation'. Regeringen har förökat graden av 'digitalisation' runt om i landet. En digital förvandling inom framåtsträvande retrofuturistisk teknologi. Ett ekonomiskt uppsving. Rwanda har en oerhörd stor potential! Speciellt i huvudstaden Kigali. Rwanda Vision 2050. Framtiden för Rwanda är ljusare är en skinande stjärna! Så sades det en gång i tiden i alla fall!

Men hur ser det ut i detta land år 2150 i Fallout-universum? Det är frågan. Smart City Kigali är Rwandas huvudstad som vid det här laget har förvandlats till en sann Cyberpunk City i Fallout-stuk. Pass på!

--

Kigali blev till sist 'the Silicon Valley of Africa' - men inte på sättet folk föreställde sig. Allt är i stort sett Artificiellt; Synths är överallt. Varelser skapad av The Institute för att imitera mänskligt liv. I stort sett omöjliga att särskilja från människor.

Vapendrönare svävar uppe i skyn. Men även trebenta robotar vandrar omkring med vapen tillhands. Till exempel kamikaze-robotar som skapar en elektrisk explosion i kontakt med fienden. Protectrons spejar omkring 'the Capital Wasteland' av Kigali. Agricola robotar tar hand om förflyttningen av radioaktivt avfall.

I Kalifornien så kallade 'ghouls' var den första gruppen överlevare som började återbygga civilisationen. Men som förvandlades till mutanter. En typ av zombies som förlorat sitt sätt att resonera och blivit aggressiva. Fullständigt vilda. Det sägs att flertalet 'ghouls' härjar i Kigali''s 'Capital Wasteland'. Som absorberat så mycket strålning att dem lyser i mörkret. Levande kanaler av strålning. Glödandes med en övernaturlig gul-grön nyans.

Men faktum kvarstår - människan är den dominanta arten efter den 'post-apokalyptiska' tidsåldern. Dem som blivit opåverkade av strålning till skillnad från 'ghouls' - mycket tack vare 'the Forced Evolution Virus' - skapad som ett botemedel för 'the New Plauge'.

Det är där vi kliver in i handlingen. Vi följer en ung man i Kigali som är Rwandas huvudstad. Vid namn Xolani Zonke. Som bor i denna till viss del Cyberpunk-förvandlade Fallout-universumstad!

Men han ska bege sig ut på ett äventyr från Rwanda ut i 'the African Wasteland' med sin 'Apocalpyse Armor' på sig - en 'solo mission'. Ingen i hans närhet har någonsin befunnit sig utanför New Rwanda år 2150. Han har helt enkelt blivit trött på det bekväma livet i Rwandas huvudstad Kigali.

Vad väntar Xolani Zonke ute i 'the African Wasteland'? En savann fylld med 'ghouls' mån tro som lyser i mörkret? Pass på!

Xolani Zonke's quest i 'the African Wasteland'!

--

Sango är åsk-gudomligheten; blixtguden. En röst likt åska som 'spottar' eld när han pratar. Han bär på en 'oche' - en stridsyxa. Han kan kasta 'thunderstones' till Jorden. The Lord of Thunder of Africa. Han kallas också för Jakuta - en av den mest dyrkade guden i världen idag. I diverse afrikanska mytologier sägs det att gudarna vandrade i det afrikanska landskapet och levde där.

'Vad händer med dessa gudar egentligen i en apokalyptisk värld där hoppet om en bättre värld övergivits av många?,' tänkte Zonke medan smög ut från Kigali i riktning ut mot 'the African Wasteland'. Helt ensam.

I afrikansk mytologi 'Jok' är enheten av de gudomliga; spirit. Detta vet Zonke. Men inte 'ghouls'. Finns det andra övernaturliga varelser ute i 'the African Wasteland?

'Tåls att undersökas,' tänkte Zonke medan han satte på sig sin 'Apocalyps Armor Suit' och tog sina första fotsteg utanför New Rwanda's huvudstad Kigali - året är någon gång efter 2077 - då 'the nucelar holocaust' har ägt rum.

--

Zonke bestämde sig för att ha lite riktlinjer om var han till en början skulle bege sig - så han besluta att han skulle vandra till Volcanoes nationalpark som ligger i Virungbergen i nordvästra Rwanda. En park som en gång i tiden var mest känd för sina gorillor som levde där.

'Finns det fortfarande gorillor kvar här? Eller har dem också förvandlats till 'ghouls'? Gorillor har trots allt en mänsklig 'touch' till sitt DNA - vi delar över 97 procent av vår genetisk 'kod' med dem,' tänkte Zonke.

'Jag ska leta efter gorillor,' utbrast Zonke för sig själv.

'Soulful' varelser som är intelligenta och visa. En gorilla kan få dig att uppvakna till 'the Champion Within'. Gorillor är väldigt erkända och dykt upp i flera historier i århundraden. Till exempel Homer nämner gorillor i Odyséen. Gorillor är snälla giganter helt enkelt.

Det är närmare bestämt 96 km från Kigali till Volcanoes nationalpark. En park som till viss del beskyddar den mäktiga Virunga-bergskedjan som är en länk mellan 8 vulkaner som är utspridda längs gränsen av två grannländer till Rwanda ; Uganda och den Demokratisk Republiken av Kongo.

Efter att Zonke vandrat några km i riktning mot nationalparken från New Rwanda's huvudstad kom han till insikt om en grej - här finns mycket regnskog. En terräng som Zonke måste bryta sig igenom.

Det var rejält svettigt i regnskogen för Zonke i sin 'Apocalyps Armor Suit' på sig ska sägas. Men desto enklare att skövla kivtar och blad med sin AI-machete.

Plötsligt hördes ett vrål! Ett aggressivt vrål!

'Kan det vara en 'ghoul' eller rent av en gorilla,' tänkte Zonke.

Det lät som om det var något som skövlade i hisnande fart i regnskogen mot Zonke. Det var en gorilla! Som känt av Zonkes närvaro.

En högst avancerad gorilla. Med en Jetpack på ryggen likt den som Boba Fett har på sig i Star Wars. Som dessutom kan prata;

'Välkommen människa till min egen nationalpark. Det var länge sedan jag fick skymten av en människa i dessa trakter. Vad gör du här egentligen? Själv bor jag i dessa trakter med ett kollektiv av gorillor. Efter alla dessa år efter människans apokalyps mot sig själv har vi utvecklat banbrytande kognitiva förmågor efter att ha käkat psykedelisk svamp som växer här i Rwandas regnskog. Vi har utvecklat multidimensionell perception och gjort entré till den femte dimensionen. Vi är helt enkelt högst avancerade gorillor!

'Wow. Vad trevligt att träffas gorilla. Jag hade faktiskt på känn att det hänt revolutioner i resten av världen bortom den mänskliga sfären efter alla dessa år. Själv är jag bara på ett 'quest' ute 'the African Wasteland'. Ett 'quest' som fått ett riktigt fint startskott genom att träffa dig gorilla!,' sa Zonke. 

'Bortom den här gamla nationalparken vet jag inte vad som händer i 'the African Wasteland',' sa gorillan till Zonke.

'Jag har heller ingen susning om det ,' svarade Zonke.

'Jag har en idé. Klättra upp på min rygg så ska jag med min Jet Pack flyga dig till Uganda. Uganda ligger norrut och är ett grannland till Rwanda! Det är inte särskilt långt dit - det går snabbt att flyga dit med 'Jetpacken',' sa gorillan.

'Perfekt. Ingen annan än Winston Churchill (en svunnen tid innan 'nuclear holocaust) sa att Uganda är 'the Pearl of Africa'. Allt på grund av landets 'beauty' och mångfald. Jag vill gärna att du flyger mig dit kära gorilla! ,' sa Zonke.

Och så blev det - gorillan transporterade Zonke till en annan tropisk regnskog i gränsområdet mellan Rwanda och Uganda.

'Undrar om det finns människor kvar i Uganda i detta Fallout-universum som en gång i tiden innan det apokalyptiska 'nuclear holocaust' hade en befolkning som bestod av hela 45 miljoner människor,' tänkte Zonke.

Mystiken tätnar - är Ugandas huvudstad Kampala fortfarande vid 'liv'. Påminner staden om Kigali? Eller är det ett 'wasteland'? En fråga som Zonke ska utreda!

Uganda var en gång i tiden ett optimalt ställe för äventyrssökare.

'Kan man fortfarande äventyra i detta land,' tänkte Zonke.

Det kanske man kan. Efter lite hyvlande i regnskogen med sin robot-machete kom Zonke till sist fram till en byggnad; det var inget mindre än Bahia Templet som en gång i tiden spred 'the oneness' av Gud. Men här finns inget spirituellt folk - och templet var helt täckt med slingrande ogräs.

 'Det här bådar inte gott. Detta tempel är belägrat uppe på en kulle som alltid haft en bedårande utsikt över Ugandas huvudstad Kampala,' tänkte Zonke.

Men här finns inget levande Kampala!? All infrastruktur är jämnat med marken. Så långt ögat kunde se. Vad har egentligen hänt här?; The African Wasteland!

Dock ska sägas att den vackra parken vid Bahia Templet är intakt. Från denna kulle kan man se Rubaga Katedral - en vacker antik katedral som en gång i tiden var en viktigt religions och utbildnings-säte för folket. Men var har detta folk tagit vägen?

Plötsligt hördes ett obehagligt skrik.

'Det måste vara en 'ghoul', tänkte Zonke lite snabbt.

Ett radioaktivt monster. Så Zonke plocka fram sin 'splattercannon' från sin 'Apocalypse Armor Suit' - redo att avfyra om 'ghoulen' närmar sig honom.

Men det gjorde den inte som tur var. I stället vandra Zonke rakt in i ett ödelagt Kampala. Ugandas tidigare huvudstad.

Plötsligt hördes det konstiga vrålet igen - men nu kom Zonke underfund om vad som lät; det var ett gäng hyenor. Vars skratt låter väldigt konstigt - ett rentav galet skratt. Men ett skratt som lyfter världen! Afrikans antika folk trodde att hyenor kunde imitera mänskligt språk. Hyenor uppenbarar sig i myter som en hjälte som frambringar solen till den kalla Jorden.

Ska dessa hyenor uppenbara sig för Zonke och hjälpa honom navigera i dessa trakter? Det är frågan. Pass på! 

Hyena:

--

Xolani Zonkes äventyr i 'the African Wasteland FALLOUT UNIVERSUM';

--

För 22, 000 år sedan 'the Khoisans' var den största gruppen av människor på Jorden; en stam av jägarsamlare i södra Afrika. En av de tidigaste grupperna av Homo sapiens. Som helt enkelt fanns långt före bosättare anlände till Syd Afrikas stränder. Detta folk har otrolig kunskap och insikter om vilda djur och miljön som dem lever i. The 'Khoisans' har en stor förmåga att förhålla och ställa in sig om sin omgivning. De tror att en 'gudom' är den 'supreme creator' och underhållare av liv och jordliga element. Khoisans brukar utföra religiösa danser som sätter dem i trans. En livsstil som inkluderar att jaga med bågar och pilar. Sanna 'Bushmen'. Som lever än idag i Afrika Fallout-universum.

'Bushmen' som Holländare stötte på i form av bosättare runt 1660. Ett folk som kan skifta form till olika djur när dem hamnar i 'trans' i sitt dansande. Det är illustrerat i olika klippmålningar; dansandes figurer som uppenbarade sig som Vintergatan uppe på natthimlen. Ett folk som berätta historier för att förstå omvärlden. Khoisans är extremt spirituella som kan bryta barriärerna mellan den fysiska och spirituella världen. Varje levande ting har en 'spirit' - som under och efter skapelsen av världen levde tillsammans i fullständig harmoni. 'Spirit' som kan död men kan bli pånyttfödd. Kosmologiska dimensioner som kan beträdas i 'altered state of consiousness' av Khoisan-folket. Som helt enkelt kan överleva i ogästvänliga miljöer. En otrolig förmåga.

Det är inte konstigt att detta folk är de enda överlevarna i 'the African Wasteland' efter 'the nuclear holocaust' i Fallout-universum utanför New Rwanda. Det finns inget folk i Afrika som har liknande 'survivor skills' för att överleva i en apokalyptisk dystopisk värld; 'the African Wasteland'.

En antropolog sa en gång i tiden; "if we judge a civilisation's success by its endurance over time, then the Bushmen are the most successful socitey in human history".

The Khoisans har varit en del av Sydafrikas landskap i över 70 000 år. Givetvis överlever detta folk i en människas apokalyptiska värld där resten av mänskligheten hamnat i förfall. Pass på!

--

 I Fallout-universum har utomjordingar besökt Jorden. Man kan stöta på kraschade skepp, utomjordingar utforskande 'the wasteland' och folk har blivit bortförda i flygande tefat.

Till sist stötte Zonke på några 'Khoisians' i södra Afrika under hans utforskning av 'the African Wasteland' - de enda människorna han har kommit i kontakt med utanför New Rwanda'. The Khoisans blev dock lite överrumplade när Zonke kom vandrandes med sin 'Apocalyps Armor Suit' på sig och började skjuta pilar mot honom.

Men Zonke förklarade att han inte vill något illa - utan han att han bara utforskar 'the African Wasteland' - lite så där utan vidare. En vänskap utvecklades 'partnerna' emellan; African Survivors.

Plötsligt uppenbarade sig ett rymdskepp ovanför Zonke och 'the Khoisans' och landade på 'savannen' framför gänget. Så kallade 'Zetaner' som studerar Jorden och började kommunicera med Zonke;

'Vi besöker er i ett brådskande ärende med vårt 'mothership' - vi har 'scannat' Jorden på potentiella medarbetare till vårt projekt att befolka galaxen med 'varelser' från det apokalyptiska Fallout-universum. Du Zonke och dina vänner 'khoisans' blev utvalda!

'Wow. Vad häftigt. Jag vill gärna följa med er 'Zetaner' och lämna denna till synes dystopiska Jord bakom mig!,' svarade Zonke.

'Perfekt! Kliv på vårt 'mothership' och låt oss sväva iväg från detta 'African Wasteland' och bygga nya världar i galaxen,' svarade Zetanerna. 

Hur det gick är dock en annan femma för en annan historia!

Men kom ihåg; yttre rymden är 'consciousness unlimited' för universum som vi lever kan i själva verket vara ett gigantiskt hologram! Som genererar galaxer efter galaxer - ett helt universum som virtual reality; inklusive Fallout-universum!

Apocalyptic Armor Suit

        

Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.