LIFE AND LITERATURE EXPLORATION BY TEGEDAO

Gregory Nagy's book "Ancient Greek Hero in 24 Hours" är en fascinerande och djupgående utforskning av konceptet av hjältar och hjältedåd i antikens Grekland. Boken är strukturerad som en serie på 24 "timmar" eller kapitel, var och en undersöker olika aspekter av den grekiska hjälten genom en omfattande analys av antika texter, främst Homeros 'Iliaden' och 'Odysséen', samt andra verk som tragedier och lyriska dikter. "Ancient Greek Hero in 24 Hours" en imponerande och insiktsfull bok som erbjuder en unik och djupgående blick på hjältebegreppet i antikens Grekland. Det är en värdefull resurs för alla som är intresserade av antikens kultur, litteratur och historia.

Läs mer  

"Psychedelic Apes" av Alex Boese är en fascinerande utforskning av mänsklighetens mer udda och okonventionella historiska och vetenskapliga händelser. Boken tar upp idén om hur vår uppfattning av verkligheten kan vara djupt felaktig, och utforskar fenomen som kollektiva hallucinationer och psykologiska anomalier. Genom en blandning av vetenskap, historia och populärkultur utmanar Boese läsarna att ifrågasätta sina egna uppfattningar om verklighet och fantasi, vilket ger en unik och tankeväckande inblick i de mer obskyra aspekterna av mänsklig kunskap och beteende. Tegedao ger boken 4/5 i betyg.

Läs mer  

"En sekund i taget" är en gripande dystopisk berättelse som följer en ung flicka, Hedvig, som blir ensam kvar i världen efter en katastrofal feberepidemi. Berättelsen skildrar Hedvigs kamp för överlevnad i en ödslig och förändrad värld, där hon måste hantera förlusten av sin familj och vänner. Boken är intensiv och fokuserar på Hedvigs inre resa såväl som hennes fysiska överlevnad.

Läs mer  

Den finska författaren Arto Paasilinna står för ännu ett mästerverk i form av Paradisets Fångar. En hisnande berättelse om ett gäng överlevare på en indonesisk ö efter en flygkrasch i havet. Överlevnadsstrategi när den är som bäst sätts på prov och förvandlas till ett riktigt imponerade äventyr ute på en tropisk ö! Survival skills! Tegedao ger boken 5/5!

Läs mer  

Denna historia handlar om en schimpans vid namn Sam som blir uppfostrad som en människa 'in the name of science'. Saknade apan djungeln? Kan Sam ha ett utbyte av idéer och möte i det kognitiva med en människa? Vad skulle vi göra om vi kunde förstå vad dessa varelser säger? Kan schimpanser lära sig att prata med människor och rentav bli en människa? T.C. Boyle vinklar dessa frågor i Talk To Me på ett fängslande vis!

Läs mer  

En provokativ ny novell från bästsäljande författaren T.C. Boyle där han utforskar den första vetenskapliga och nyskapande räderna in i LSD och dess 'mind-altering possibilities' under 60-talet då drogens effekter började göra eko i vår kultur genom att utforska naturen av mänskligt 'consciousness' genom att psykedeliska droger. Som utforskar teman av psykologi, drogexperiment och personlig transformation. Berättelsen centrerar kring Timothy Leary, den berömda psykologen och förespråkaren för psykedeliska droger under 1960-talet. Boken följer en grupp Harvard-forskare och deras familjer som blir indragna i Learys experiment med psykedeliska droger, särskilt LSD. "Outside Looking In" är en djupdykning i en unik och turbolent tid i amerikansk historia, där vetenskapliga gränser utforskades och kulturella normer utmanades. Boyle använder sin karaktäristiska skarpsinnighet och detaljrika berättande för att ge en fängslande och tankeväckande skildring av denna epok och dess komplexa karaktärer.

Läs mer  

Shana vaknar upp en morgon till att upptäcka att hennes lilla-syster är i ett grepp av en konstig sjukdom. Hon verkar gå i sömnen. Hon kan inte prata och kan inte vakna upp. Och hon är på väg med en ofrånkomlig beslutsamhet till en destination som bara hon vet. Men Shana och hennes syster är inte ensamma. Dem är anslutna av en flock ’sleepwalkers’ från kors och tvärs i Amerika – på samma mysteriska resa. Och precis som Shana finns det andra ’shepherds’ som följer flocken för att beskydda deras vänner och familj på en lång mörk resa. Allt eftersom ’the sleepwalking’ fenomenet väcker terror och våld i Amerika – den riktiga faran kanske inte är epidemin utan rädslan av den. Med samhället kollapsande över allt runt omkring – ödet av ’the sleepwalkers’ vilar i att reda ut mysteriet bakom epidemin. Den skrämmande hemligheten kommer antingen splittra nationen helt och hållet – eller att samla överlevarna för att göra om en förödande värld.

Läs mer  

Topanga Canyon är hem för två par i en kollisions kurs. Los Angeles liberaler Delaney och Kyra Mossbacher leder en ’ordered sushi-and-recycling existence’ i ett nytt beskyddat bergstopp community; han en känslig natur-skrivare, hon en besatt fastighetsmäklare. Mexikanska immigranterna Candido och American Rincon desperat klamrar sig fast till deras vision av den Amerikanska Drömmen medans dem kämpar mot svält i en provisorisk kamping djupt inne i ravinen. Och från stunden en olycka för samman Candido och Delaney på ’the canyon road’ där Delaney krockar med Candido med hans bil resulterar till en intim kontakt, dessa fyra och deras motsatta världar gradvis korsas i vad som blir en ’tragicomedy’ av misstag och missförståelse.

Läs mer  

På en kyrkogård mitt i Delhi rullar en kvinna ut en persisk matta mellan två gravstenar. På en asfalterad trottoar dyker plötsligt en bebis upp från ingenstans. I en snöig dal skriver en sörjande pappa ett brev till sin femåriga dotter och berättar om alla människor som deltog på hennes begravning. På andra våningen i ett hyreshus sitter en ensam kvinna och röker medan hon läser igenom sina gamla anteckningsböcker. Och på ett slitet värdshus sover två människor som älskat varandra hela livet med armarna hårt lindade om varandra. Följ med på en vindlande resa i tid och rum. Från gränderna i Delhi, genom Centralindiens täta skogar till Kashmirs mäktiga berg.

Läs mer  

"Toru Okadas katt har försvunnit. Kort därefter försvinner även hans fru. Samtidigt börjar han få en rad anonyma sexsamtal på telefon, han blir kompis med en morbid men gladlynt grannflicka, träffar en kvinna som är uppkallad efter en ö i Medelhavet och lär känna en åldrad löjtnant från andra världskriget. Efter en tid har Okadas ordnade Tokyo-tillvaro bytts mot total förvirring. För att återfå kontrollen över situationen börjar han tillbringa alltmer av sin tid i en torrlagd brunn och det är tydligt att inget kommer att bli som det varit."

Läs mer