04 Jan
04Jan

The Silmarillion består av olika myter och 'lore' skapad av Tolkien. Ett helt universum av fiktiva platser som Tolkien beskriver för att förklara sina historier. I form av olika kapitel; till exempel berättas historien om 'Middle-earth' i form av skapelsen av detta universum och de övernaturliga krafterna om låg bakom detta. En fantastisk mytologi. Som förklarar och utforskar 'Middle-earths' tidiga historia - långt innan The Dark Lord Sauron, Hobbits och 'the ONE ring' klev in i scenen. Till exempel i form av 'the Blessed Realm of Valinur'. Mytiska varelser till gudar i form av Valars som håller till nära 'the children Iluvatars'.

Jodå - John Ronald Reuel Tolkien inspirerades mycket av diverse världsmytologier. Inklusive 'Nordisk mytologi'. Min (Tegedaos) favoritkaraktär i Sagan om Ringen är trollkarlen Gandalf - som påminner lite om Odin. Raser i Tolkiens mästerverk kan tyckas vara imponerande från Nordisk mytologi. Inräknat elver. Örnar och drakar är också mytiska varelser i Sagan om Ringen. En magisk ring är ett element som dyker upp i Nordisk mytologi. 

I 'The Silmarillion' finns en perfekt mix av världsmytologier! Myths Transformed! Mytologiska historien av modern 'high fantasy'. Som skänker en obeskrivlig vacker 'touch' av blandningen av allt magiskt när det gäller historieberättande; medräknat The Silmarillion!

--

Örnarna är fåglar som tjänar som budbärare av Manwé. Bland dessa är de stora örnarna - majestätiska fåglar som har förmågan att se igenom all fysisk materia och kan dessutom prata. Men framför allt hjälper dem människor, elver och trollkarlar i deras 'quest' till att förgöra ondska. Örnarna är symboliska av en 'antik' tid. Högst intelligenta! Där ledarörnen har en guldig krona. Han kallas för Thorondor; den störa av alla fåglar som spelar en viktig roll i Hobbitens Bilbo's äventyr i 'Middle-earth'. En god vän med Bilbo som önskar att träffa på denna örn Thorondor när han ska bege sig ut på ett nytt äventyr till 'quest' i 'Middle-earth'. 


--

'Världen bortom Fylke vill jag så gärna uppleva igen - en värld full av magi, äventyr, förundran och oväntade händelseförlopp med diverse övernaturliga varelser,' tänkte Bilbo medan han skrev sina memoarer i sin Hobbit-håla i Fylke. Memoarer som bland annat berör den mytologiska världen av 'Middle-earth' - hur allt kom till inklusive Hobbitar. En mytologisk värld som han besökt en gång i tiden. 

'Jag vill träffa på de transcendentala krafter som ligger bakom skapandet av alla raser i denna värld,' fortsatte Bilbo tänka medan en känsla växte och växte i honom inombords; Jag ska bannemej ut på ett sista 'quest' till äventyr i 'Middle-earth' - på något vis! Jag kanske kan få hjälp av min trollkarlsvän Gandalf som kan 'iscensätta' ett soloäventyr för mig!?

Plötsligt så knackade de på dörren i Bilbo's hobbit-håla. Bilbo reagerade lite förvånansvärt. Det är sent på kvällen och han brukar inte få besök så här dags på dygnet. Trots det spatsera Bilbo kvickt med sina stora hobbitfötter illa kvickt till dörren för att öppna den.

Bilbo blev glatt överraskad minst sagt; det var ingen annan än Gandalf som kom på besök. Med sin långa gråa rock till mantel, en blå hög spetsad hatt, en lång trollkarls-trästav och ett lite rufsigt stort skägg. Leendes lite misstänksamt emot Bilbo i ett säreget ansiktsuttryck.

'Vilken magisk synkronisering,' tänkte Bilbo.

Gandalf klev in i hobbit-hålan med bestämda steg och började koka lite te. Jodå - i den här hålan har Gandalf varit tidigare. Satte sig en gungstol som Bilbo själv skapat för gäster som inte är så små som besöker honom. Därefter började han prata med en bestämd röst.

'Jag ska skicka ut dig på ett sista 'quest' till soloäventyr min kära vän Bilbo! Jag ska ge dig lite instruktioner till en början - sen får du klara dig själv; här - jag ska ge dig en karta över 'Middle-earth' som placerat ut dolda magiska platser som inkluderar mytologiska ställen. Som de ursprungskrafterna av 'Middle-earth' ligger bakom.

Bilbo fylldes av glädje och förväntan inombords. Äntligen ska jag bege mig ut i 'VÄRLDEN BORTOAM FYLKE IGEN - där allt är tryggt och stillsamt i en monoton livsstil' - nej då; ett sista äventyr. Bilbo gammal men återigen fullproppad av oerhörd entusiasm och äventyrslust. 

'Äntligen! ,' skrek Bilbo till Gandalf! Det får vänta med ålderdomen och avskedet ifrån 'Middle-earth' för att bege sig väst till the elvernas 'immortal realm'!

Nej då - Bilbo började förbereda sitt 'soloäventyr'! Pass på!


--

Fylke är en plats i nordvästra 'Middle-earth' - där det ofta regnar men sällan snöar. Men ett litet vackert, idyllisk och bördigt land. Ett folk som är som sagt omedvetna om vad som händer i resten av 'Middle-earth'. Här har Bilbo levt i många år. Ett lyckligt hem för Bilbo. Här pratar man ett språk som härstammar ifrån det 'Rohanska' språket. Bilbo har skrivit massvis med 'short storys' på detta språk i sin Hobbit-håla. 

En historia som jag Tegedao ska dela med mig av;

--

'Det fanns en gång en trollkarl vid namn Avius Ovedalf med fantastiska magiska krafter. Hans långa käpp kunde manipulera verkligheten och skapa saker och ting! Från ingenstans! En trollkarl med oerhörd 'spirit' och som länge studerat esoteriska och magiska ting. Mycket förvärvad kunskap; en gudalik varelse som inte kan dö; Avius Ovedalf. En trollkarl som inte har en 'offentligt' roll i 'Middle-earth'. Han bara vandrar omkring i 'Middle-earth' som en drivande poet som delar med sig av magi till alla lyhörda!

En gång stötte Avius på Tom Bombadil. En figur med glädje till änglavarelse 'utsänd' från Valinor. Som just nu bor djupt inne i 'Old Forest' och lever lite som en natur 'spirit' - sägs det i alla fall. Men Avius blev tagen av Tom Bombadil när han till slut stötte på honom djupt inne i skogen: de båda började kommunicera med varandra telepatiskt.

Avius: Jag är en magisk trollkarl! Är du magisk Tom?

Tom: Sannerligen ska jag säga dig - jag är egentligen Eru Ilúvatar - skapare och den som format världen! Jag existerar bortom denna värld; jag kan ensam skapa självständigt liv och verklighet. Användandes den Odödliga Lågan! Jag bor här ute i skogen i förklädnad som Tom Bombadil för jag har inget direkt kvar att skapa!

AviusSe där ja - jag kan också skapa liv i form av den naturlig elementen! Ska vi skapa något tillsammans? Något magiskt?

Tom: Det kan vi göra - låt oss tillsammans skapa ett magiskt mansion här ute i vildmarken! Där vi kan röka pipa och prata san banbrytande spirituell visdom!

Avius: Ett mansion absolut. Innan vi skapar detta mansion har jag bara en sak att säga; jag trollkarl Avius Ovedalf har uppvaknat till att vi alla är GUD och skapar våra verkligheter på ett magiskt vis i samspel med varandra. Med obegränsad evig potential! Här och nu! Alla i 'Middle-earth' har den här förmågan. Inte bara du och jag Tom(Eru Ilúvatar)

Tom: Jasså - jag trodde det bara var jag i form av Eru Ilúvatar som kunde skapa!? Jodå - man kan väl säga att alla i världen har utvecklats sedan min ursprungsskapelse! Ett frö som jag sådde och som har förvandlats till något helt annat som jag kunde förutspå!


--

Tom och Avius njöt länge ute i naturen och skogen i deras mansion - i en tidlös förtrollande diskussion. En magisk dimension!

--

Detta var en short-story som Bilbo skrev i sin Hobbit-håla! Snart redo och färdig med sin förberedelse inför en alldeles egen magisk resa i 'Middle-earth'. Till sist redo att lämna Fylke inom kort och det är där vi kliver in i handlingen!

--

Bilbo lämnade sin Hobbit-håla mitt i natten och smög ut ifrån Fylke med sina tassande små fotsteg - utrustad med alla nödvändigheter till sin resa. Mat och så vidare. Inklusive en liten träkäpp. Bilbo hela tiden tänkandes i sitt startskott till soloäventyr;

'Jag älskar äventyr vars syfte inte är något givet mål egentligen - utan bara att bege sig ut på äventyr bara för sakens skull'

Jodå - Bilbo har på sig gröna byxor, väst med guldknappar, brun jacka, en mörkgrön luva och mantel, kängor och en så kallad magisk Mithral-tröja som är starkt som pansar men lätt som en fjäder.

'Jag ska tamejfan försöka bege mig till Mirkwood-skogen - tänkte Bilbo lite spontant.

Öst om Fylke och bortom de Dimmiga Bergen. I Mirkwood finns trä-elver och gigantiska spindlar. Men man ska vara försiktig. Själva luften inne i skogen är förorenad med mörk magi som kan orsaka synvillor. Något som Bilbo själv fått erfara när han och sina dvärgkompisar var ute och for i detta stycke land i Mirkwood-skogen.

Men det är en ganska lång vandring till denna skog. Vad ska Bilbo stöta på innan han når fram dit? Det är frågan.

Faktum är att elven Legolas har sitt ursprung ifrån Mirkwood och som besitter mycket hemlig spirituell visdom. En figur som plötsligt uppenbarade sig för Bilbo i hans marsch mot de Dimmiga Bergen!


'Var hälsad kära hobbit Bilbo. Jag är inte bara en krigare skicklig med pilbågar - jag är väldigt vis också. Hör; vi elver är 'immortals'- men du är ett frö som blomstrar. Din potential är obegränsad. Även här ute i 'Middle-earth'. Du är eld - precis som Gandalf är eld. Du skapar din verklighet. Din 'spirit' bevittnar om 'wholeness'. Vi elver har upptäckt frid inombords på detta sätt; odödlighet. Vi är alla ett med varandra på detta vis; ett frö som blomstrat och gjort oss som mästare över tid och rum! Jag hoppas vi ses igen någon gång i landet till Väst där allt evigt blomstrar efter din resa till soloäventyr här i 'Middle-earth'.

--

Plötsligt försvann Legolas ifrån Bilbos syn som tänkte;

'Efter mitt 'quest' ska jag också bli odödlig - men inte än; först ska jag ta mig igenom de Dimmiga Bergen! Pass på!

Landet Bortom Väst Immortal Realm:

Landet Bortom Väst

--

De Dimmiga Bergen är en bergskedja som ligger emellan Eriador i väst och den stora floden Anduin i öst. Under de Dimmiga Bergen fanns en gång ett dvärgrike. Här en gång i tiden stötte Bilbo på 'the one ring' - som hade varit den lilla figuren Gollum's egendom.

'Vilka minnen,' tänkte Bilbo medan de Dimmiga Bergen omslöt honom allt närmre i horisonten likt en naturlig mur med spetsar.

'Men hur ska jag egentligen färdas tvärsöver denna bergskedja? Klarar jag verkligen att bestiga dessa branta toppar?,' fortsatte Bilbo tänka.

Men plötsligt dök en oväntad undsättning ; the Lord of the Eagles' Thorondor flög ner till Bilbo och uppenbarade sig;

'Hej Bilbo; jag är en av de äldsta och mest kraftfulla varelser här i 'Middle-earth' - jag tänkte att jag skulle flyga med dig över de Dimmiga Bergen och landa dig tryggt på andra sidan där du i förhoppningsvis kan vandra till Mirkwood-skogen!

 'Tack så mycket min kära vän Thorondor. Du dyker upp precis när jag behöver dig! Skönt att slippa de snöiga bergstopparna på egen hand! Vem vet hur det kan ha slutat!? ,' sa Bilbo.

'Som du lagt märke till är jag en örn som kan prata - men som också besitter stor visdom som jag tänkte dela med mig till dig Bilbo medan vi flyger över de Dimmiga Bergen,' sa Thorondor

'Visst; kör på!,' svarade Bilbo.

'Jag spenderar mesta av min tid tid flygandes uppe i skyn observerandes 'Middle-earth' - min frihet och sanna hem. Jag är en symbol av 'spirit', vision och styrka.

Men framför allt ska jag säga dig Bilbo; världen är holografisk! Vi alla i 'Middle-earth' har fått gåvan till liv av de självaste Gudarna;'the Valars styr världen kära Bilbo. Men medvetna om att det inte finns en standard-verklighet för alla - därav den stora mångfalden i 'Middle-earth' med diverse olika varelser med ursprung ifrån 'the Valars' - som har fullständig översikt över alla parallella verkligheter och varelser som skapar sin verklighet här och nu!

--


Bilbo tog in visdomen när Thorondor flög högt uppe i skyn med honom! Thorondor landade med Bilbo på andra sidan av de Dimmiga Bergen till sist!

Bilbo började promenera med riktning mot Mirkwood med sin utrustning intakt. Pass på!

--

Bilbo kom och tänka på Lothlórian - ett rike av elver belägrad vid syd-östra delen av de Dimmiga Bergen vid den stora flofen Anduin.

'Jag ska bannemej bege mig till den magiska skogen i Lothlórian,' tänkte Bilbo...kanske till och med få träffa elv-drottningen Galadriel. Härskare i 'the City of the Trees' - som gjort Lothlórian till en magisk plats där inget kan göra inträde. 'The Lady' av den guldiga skogen. Hon bär på Nenya - en maktens ring; en av de tre maktens ringar tillhörandes Elverna.

'Nej då - det finns ingen utväg - jag börjar vandra till den här antika skogen - relativt lätt att hitta då de guldiga träden syns till på avstånd,' tänkte Bilbo och började vandra i riktning mot Lothlórian

Väl framme kände Bilbo igen sig; Lothlórian var omgiven av en magisk mur för beskydd. Men Bilbo hojtade till 'HALLOJ' på elviska och en port öppnades;..det var ingen annan än Lady Galadriel som trädde fram och som sa;

'Välkommen du hobbit Bilbo - jag har känt av din närvaro här i Lothlórian. Min maktens ring brukar lysa extra starkt när någon annan magisk ring är i närheten - inte sant Bilbo? Har du fortfarande 'the one ring to rule them all' som ägodel?

Bilbo blev lite överrumplad över den här frågan men svara kvickt; 'Nej jag har inte synts till den ringen på länge! Den blev väl förstörd!?

'Det stämmer Bilbo - jag bara skoja med dig. Det är bara jag som känner av allt som rör sig omkring i dessa trakter. Välkommen in till Lothlórian Bilbo! Vi ska ha ett stort gille på kvällskvisten där vi brukar diskutera sann spirituell visdom!

'Det låter härligt; skrek Bilbo samtidigt som hans små hobbitfötter skutta till i ett språng!

--

--

Det var bara att gå in och 'chilla' i ett av Lothlórians trähus vars stora träd sträcker sig högt upp till himlen. 

'Låt oss äta lite Lembas; elv-bröd som vi kan skölja ner med lite rödvin,' sa Galadrial.

'Det låter utmärkt,' sa Bilbo.

Efter ett par glas rödvin började Galadriel prata om elvisk spirituell visdom;

'Vi elver är naturligt 'immortal'. Men du Bilbo är det eviga väljandes till att bli dödlig. Du är det odödliga väljandes till att uppleva dödlighet. Uppvakna till ditt eviga jag. Friheten av de 'eviga perspektivet' inom dig. Den multi-dimensionella naturen av dig själv. Vi är alla ett unikt perspektiv av den samma eviga historien här i 'Middle-earth'. Vi elver är skapade av 'Ilúvatar'. Ilúvatar är ett med Allt-Som-Finns! Har alltid funnits och har inombords en 'låga' som aldrig släcks i sin 'spirit' som kan skapa ifrån ingenting!

'Wow - det var intressant Galadriel. Men nu är jag lite dåsig efter allt rödvin så jag går in och lägger mig i ett av trähusen,' sa Bilbo.

Bilbo vaknade utsövd nästa morgon i Lothlórian - sannerligen ett magiskt ställe men som nu Bilbo måste ta farväl av. Han sa adjö till Lady Galadriel och begav sig i riktning mot Mirkwood-skogen!

--

'Eller!? Vill jag verkligen till en skog igen? Mirkwood är ändå inte i samma kaliber som skogen i Lothlórian. Nä jag skiter i Mirkwood.,' beslutade sig Bilbo för.

'Men var ska jag bege mig nu? Inte Mordor i alla fall! Jag är gammal nu och besitter inte samma uthållighet längre som jag gjorde för i tiden i mina äventyr. Det får bli en sista destination innan Gandalf färdar mig till 'the Blessed Realm',' tänkte Bilbo.

'Nä - jag beger mig till Treebeard - en Ent som lever i den antika skogen Fangorn! Som ligger i det södra slutet av de Dimmiga Bergen. Enter är väldigt gamla varelser som säkerligen inte har något emot att jag besöker dessa jättar?,' resonerade Bilbo.

Efter ett tags vandrande längs de Dimmiga Bergen tappade Bilbo mycket ork - och fortfarande en bra bit till Fangorn-skogen där Treebeard bor. 

'Nej - jag orkar inte längre. Jag har fått mitt sista äventyr i 'Middle-earth' för äventyrets skull. Jag är nöjd!

--

Plötsligt dök den stora örnen Thorondor upp svävandes ovanför Bilbo. På örnen satt den stora trollkalren Gandalf till Bilbos stora glädje;

'Hej Bilbo - jag har fått nys om att du är nöjd med ditt äventyr i detta stycke land till 'Middle-earth'. Jag ska ta dig till 'the Undying Land' i Valinor. The Uttermost West! Ett skepp ifrån Mithlond som är en hamnstad vid Gulf of Lune ska du och jag Bilbo gå ombord på. En elv-sfär som titt som tätt skicker elver till Valinor!,' sa Gandalf.

'Vad bra - i the Uttermost West kan vi röka 'pipe-weed' och prata om våra äventyr för alltid,' sa Bilbo.

Gandalf bara skrattade sitt pittoreska trollkarlskratt medan båten lämnade hamn. Gandalf och Bilbo; två stora äventyrare!


Kommentarer
* E-mailadressen publiceras inte på hemsidan.