Prose Edda

Snorre Sturluson (1175-1241) var en Isländsk poet, historiker och ‘chieftan’, men framför allt författare av Prose Edda, som är en Isländsk medeltida handbok i skalde-konsten och lärobok i nordisk mytologi. En ‘Old Norse’ stycke litteratur helt enkelt skrivet i Island under tidigt 1200-tal. Prose Edda är en handbok om ‘poetics’. I detta arbete, Snorre, arrangerar och uppräknar legenderna av Nordisk mytologi på ett underhållande vis.

Framför allt kapitlet Gylfaginning i Prose Edda; som börjar med att striden av Troy slutade med att flera soldater från det kriget reste norrut till Island och Nordiska områden. Vidare berättar Snorre Sturluson om skapandet av världen, gudarna och ‘The Heroes of Ancient Days’. Enligt Snorre skall förebilderna för gudarna vara hämtade ur Illiaden och Odyessen; Thor motsvarar Hektor, medans Loke är identiskt med Odysseus.

Men framför allt handlar Gylfaginning i Prose Edda om en sak; undergången av världen i form av Ragnarök! Snorre kallar det för; ‘Gudarnas skymning’, ‘Gudarnas sista öde’, ‘Maktens undergång’. En högst dramatisk händelse som Vikingarna i Island trodde skulle hända på riktigt. Men gott folk, det hände faktiskt. Dock i en mytologisk sfär inte synligt för det mänskliga ögat. Jodå, detta Ragnarök ledde till många gudars och mytologiska varelsers död i det Nordmytologiska gudavärlden/pantheon. Allt detta tar Snore Sturluson upp i Prose Edda/Gylfaginnning.

Men vad var det för varelser som de Norska gudarna egentligen stöter på och kulminerar i Ragnarök? Jodå, det är inget annat än ett inbördeskrig emellan Norse-mythology varelser. Ett prestigefullt event i vem som drar det längsta strået och är mäktigast i denna epok så vackert illustrerat i Prose Edda. Det involverar Jotnar, jättar som är gudarnas fiender. Jotnar förkroppsligar kaos, medan Asgård-gudar representerar order. Dock ska sägas, balansen i universum är reflekterad i Norse-skapelse myt där gudarna konstruerar kosmos från ett lik av den dräpte Jotnar’n  Ynir.Sen har vi krakens, vattenlevande monster som håller till vid strandkanten av Island. Bläckfisk-liknande. Jodå, gigantiska jättar och bläckfiskar är sannerligen sugna på att vinna Ragnarök! Men det ska ingen annan än Odin sätta stopp för, Guden av krig och de döda. Han härskar över Valhalla i ‘The Hall of The Slain’, ett paradis för Vikinga-krigare. All Vikingar som dör i strid tar han hand om.

Och nu, mitt under upprinnelsen av Ragnarök kommer han, Odin, svävandes på den mest berömda vargen i Nordisk mytologi, ingen mindre än Fefnir, redo att dräpa sig ett par jättar. Ska sägas, i denna mytologiska sfär där Ragnarök utspelas sker handlingen allt som oftast uppe i skyn.

Inte nog med det, Thor trädde fram också med sin hammare Mjöllnir skapandes åska och blixtrar. Thor och Odin tillsammans var oslagbara och dräpte alla monster - fiender till gudarna! Gudarna tog hem Ragnarök som räknas till en av det viktigaste elementet i fornnordisk mytologi. Allt vackert berättat av den isländska skalden/poeten Snorre Sturlason i sin Prose Edda under 1200-talet. Prose Edda räknas som den mest detaljerade källan för modern kunskap av ‘Norse-mythology’!

Pass på! SNORRE OCH RAGNARÖK!