Irish Renaissance : Awen

John Keats som föddes i London, 1795, var en av den engelska romantikens mest kända poet sa fint följande;’Call the world if you please; ‘The Vale of Soual Making- Then you will find use of the world.’The Irish Literary Renaissance - även kallad Celtic Twilight, blomstrade av Irländsk litteratur-talang i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Fylld med storslagenhet av landets, Irland, förflutna i form av mysticism av Gaelic-poesi. Jodå, the Irish Renaissance mål var att återuppliva antik Irländsk folklore, legender och traditioner i nya litterära verk. Återupplivningen producerade några av de bästa verken av litteratur under 1900-talet. Allt detta skedde ska sägas under en politisk rörelse gällandes självstyre och strid för självständighet för Irlnad.

I medeltida Irish Gaelic samhälle, en bard var en professionell poet. En bard är för alla med ett nyfiket ‘mind’ som älskar historier och mytologi, och har helt enkelt en känsla av förundran till omvärlden och sin historia av Irländska myter och legender. En sådan ‘master-bard’ var ingen annan än Taliesin! The God of Bard. Dessa sagor från Taliesin föreställer föreställer för det mesta en gammal värld - delvis myt, delvis legend och delvis historia. Rik med magi och slående vacker, Taliesen berättar om ett land av heroiska strider, intensiva kärleks och krigar-ideal, där de ‘otherworld’ är utforskat och män minglar med gudarna. Bländade äventyr om den stora Celtic-hjälten Cu Chulánd, och ‘Exile of the Sons of Uislin’. Mästerverk av den Irländska passionen och vitalitet, som formade fundamentet av Irländsk tradition! Allt berättat från Taliesin! Guden av Barder!

Under ‘the Irish Renaissance i moderna Irland, Taliesen vördades som en beskyddare av barder och poeter.

Myten går att författarna i ‘the Irish Renaissance’ drack den magiska drycken av Taliesen - och alla blev upplysta - erhöll ‘awen’ (poetisk inspiration). Uppnåendet av ‘awen’ producerar inte bara en viss poetisk inspiration, men också en känsla av ‘oneness’ med allt - att den som har ‘awen’ har uppnått en nivå av upplysning, Godhood! Nu upplever, den med ‘awen’, han allt, han har varit allt, han har gått bortom allt. Han har upplevt alla känslor, varit objekt levande och döda, han har varit i havens djup och flugit som en örn!

Det fanns många barder i den ‘Celtic-Irländska’ traditionen, men få besitter ‘awen’. Det krävs stor visdom och upplysning i värnandet av ‘the soul’, ‘The Vale of Soul-Making’, som John Keats uttryckte det. Impulsen att konsumera visdom som balsam för ‘the pain of the soul’ är sannerligen en kreativ process och kan uttrycka sig i form av litterär konst. Uppslukad av denna själ-process kan man uppnå upplysning, vinna ‘awen’- The Fire in the Head!

En som upplevde ‘awen’ var som sagt Taliesin. Guden av Bards! Men för att återknyta till ‘the Irish Renaissance’, som tog form för drygt 130 år sedan, kan en stor författare även i moderna tider uppnå ‘awen’. Ingen mindre än William Butler Yeats (1865-1939), en av de största poeterna under 1900-talet och fick Nobelpriset i litteratur 1923. För William Butler Yeats, poesi var en typ av magi. Han studerade och praktiserade magi - i jakten av att förhålla sig till ‘supernatural powers’. För Yeats, poesi och magi är en relation av energi och kunskap bortom normalt ‘consciousness’. Yeats använder sig av ett språka laddat med esoteriska meningar. Relationen emellan poet och muse/awen är ibland gåtfull men också simpel. Yeats passion för mysticism var helt enkelt visad i hans poesi och skrivande. Hungern för det spirituella fick han utlopp för i denna process; resan av själen, passerande av tid, den guidade handen av ‘fate.Yeats skapade ett komplext system av spiritualitet i sin poesi. Han kom så långt i sitt skrivande att han räknas som ‘Profeten av ‘the Celtic Revival/Irish Renaissance! En figur med sannerligen starkt ‘awen’. I sin ‘awen’ vill han värna om individen och ‘the universal mind’. Exempel av hans poesi;

 ‘I shall find the dark grow luminous, the void fruitful when I understand I have nothing, that the ringers in the tower have appointed for the hymen of the soul a passing bell.’‘The Soul. Seek out reality, leave things that seem.
The Heart. What, be a singer born and lack a theme?
The Soul. Isaiah’s coal, what more can man desire?
The Heart. Struck dumb in the simplicity of fire!
The Soul. Look on that fire, salvation walks within.
The Heart. What theme had Homer but original sin?’

Yeats, som alla andra författare av Irish Renaissance, hade en signifikativ påverkan på modern Irländsk kulturell identitet. Tillsammans, inklusive James Joyce, skapade en litteratur av världsklass med rötter i Irländsk tradition/historia.Barder med storslagen ‘awen’ och med William Butler Yeats i spetsen! 1900-talets bästa poet med passion för magi och mysticism som dessutom vann Nobelpriset i litteratur!? Pass på!

THE IRISH RENAISSANCE! AWEN!