Beowulf

Beowulf är ett heroiskt epos, skriven på fornengelska, som utspelar sig i södra Skandinavien under folkvandringstiden. Detta epic räknas som den största bedriften av Old-English litteratur. Den ska ha skrivits emellan 700-750 och utspelar sig i tidigt 500-tal. Beowulf är vackert skriven med en gripande historia. Den första ‘heroic-quest-romance’.Beowulf utforskar sammandrabbningen av civilisation emellan Germansk krigarkultur av Anglo-Saxons och den ‘Mediterranian’ kristna kulturen. Som sagt, Beowulf invigde en ny genre som skulle få extraordinärt fasthållande i den Västerländska traditionen; the quest romance!

Quest-romanser har en sådan lätt struktur att den snabbt kan kännas vid i vår ‘storytelling tradition’, även i Beowulf som kan se ut på följande vis; den första scenen inträffar i hovet, där det är manlig dominans och en etablerad ‘code of conduct’. En utmaning presenterar sig själv från utsidan, och hjälten engagerar sig att möta utmaningen. Hjälten beträder vildmarken, det finns monster och där är mystik, ofta i form av ett kvinnligt hot. Hjälten uppnår målet med sitt ‘quest’ och återvänder till hovet, där han är korad till en triumferande seger!

Denna narrativa strukturen kan ses överallt inom storytelling. Även kallad monomyten, den ultimata narrativa arketypen! Som helt enkelt förekommer i många mytologiska berättelser.

Men vad händer i dessa tre tusen linjer lång ‘epic’ till Beowulf egentligen?Jodå,  Beowulf, handlar om en stor krigare som kom att hjälpa ‘the Danish King’ - Hrothgar, i att besegra ett stort monster som terroriserade hans folk. Monstret, Grendl, var en stor skräckinjagande varelse som anföll  ‘Danish’-staden och slet i sönder dess folk. Beowulf gav sig på monstret i en mjöd-hall och besegrade Grendl genom att slita av hans arm. Slutförande de första av tre strider som detta ‘epic’ behandlar.Efter Grendls nederlag, monstrets mor blir rasande och vill följa Grendls väg i att förstöra för ‘the Danes’. Men Beowulf beger sig till hennes lya och dödar henne med ett stort svärd från ‘the old world’. ‘Victorious’ och vördnad, Beowulf återvänder till Göterna, och tjänar som kung för fridsamma 50 år, tills hans folk blir terroriserat av en drake som är rasande på grund av hans skatter var stulna av honom. Beowulf ger sig an draken i en modig strid och till sist besegrar den, men är dödligt sårad och kort där efter, Beowulf begravs cermoniskt vid havet. Avslutandes hans ‘legacy’ som krigare och härskare.

Beowulf, ett litterärt mästerverk. Denna poem/epic anses vara en av de viktigaste verk av litteratur idag. Ett fantastiskt stycke litteratur i sann ‘monomytisk-hero quest-romance’ anda! Skriven i häftig Old-English dessutom! J.R.R. Tolkien har haft sina positiva åsikter om Beowulf! Till exempel om monster. Som enligt Tolkien representerar obeständigheten av mänskligt liv, den dödliga fienden som kan slå till hjärtat av allt vi håller kärt. Kraften som kräver oss att samla allt mod - även om vi i slutandan råkar förlora ‘fighten’. Men utan monstren, det egenartade Nordiska modet av Beowulf och hans män är meningslöst!

Tolkien var helt enkelt en stor beundrare av Beowulf, som hade en stor påverkan i världs-byggandet av ‘The Hobbit’ och ‘Sagan om Ringen-trilogin! Pass på

BEOWULF!